Voormalig eurocommissaris en startup-ambassadeur Neelie Kroes is zelf niet meer actief in de politiek – betrokken is ze wel.
De VVD-prominent, tegenwoordig werkzaam als adviseur bij taxi-app Uber en bestuurslid bij de maker van bedrijfssoftware Salesforce, ziet graag dat het volgende kabinet de fiscale regels voor startups versoepelt.
“De uitgifte van aandelen, het fiscale verhaal daaromheen, dat moet echt makkelijker”, zei Kroes donderdagavond tegenover Business Insider, tijdens een bijeenkomst van de Utrechtse startup Blendle.
Hoewel Kroes – die in maart op VVD-lijsttrekker Mark Rutte stemt – vindt dat het huidige VVD-PvdA-kabinet dit heeft laten liggen, maakt ze geen verwijten. “Het is natuurlijk een moeilijke coalitie.”
Belast als loon
Als je nu als bedrijf of startup aandelen uitgeeft aan werknemers, gebeurt dat doorgaans in de vorm van zogenoemde Restricted Stock Units (RSU’s). Daarmee krijgt een werknemer recht op aandelen in de onderneming nadat aan bepaalde voorwaarden is voldaan, bijvoorbeeld een bepaalde prestaties.
Dit soort aandelen worden aan de kant van de werknemer belast als loon, wat het natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk maakt. Bovendien is het niet aftrekbaar van de vennootschapsbelasting.
Kroes is niet de enige die dit roept. Blendle-oprichter Alexander Klöpping kaartte eerder hetzelfde probleem al aan tegenover Business Insider. (Hoewel hij ook veel voordelen ziet aan Nederland ten opzichte van Silicon Valley.)
Ook elders in Europa klinken er soortgelijke geluiden. Spotify-baas Daniel Ek dreigde vorig jaar al naar Amerika te vertrekken als de regeldruk in Europa niet minder wordt.
Kansen pakken
Het ligt overigens niet allemaal aan de wetten en regels. Volgens Neelie Kroes liggen er in Nederland inmiddels genoeg kansen voor financieringvan voor startups, maar die moeten ze wel pakken.
“Dat verhaal dat er in Nederland geen geld te vinden is en je wel naar het buitenland moet, daar heb ik een broertje dood aan. Die argumentatie pak ik echt niet meer.”